Taal als sculptuur

Maartje Wortel

Evenement

Donderdag 23 juli 2020
5:30 – 7 pm
Vleeshal (Kaart)

Voor het publieksprogramma bij de tentoonstelling Near Focus #2 nodigde Vleeshal schrijver Maartje Wortel uit om in gesprek te gaan over de fascinerende verwantschap tussen het werk van kunstenaar Lili Dujourie en schrijvers Virginia Woolf en Clarice Lispector.

De inzet van taal als sculpturale materie is een terugkerend thema in het oeuvre van Lili Dujourie. Dit komt onder andere naar voren in haar sculptuur Amerikaans Imperialisme (1972), een sleutelwerk dat getoond werd als onderdeel van de tentoonstellingsreeks Near Focus. Toen Vleeshal Dujourie voorafgaand aan de tentoonstelling vroeg welke literaire werken belangrijk zijn geweest voor haar praktijk als kunstenaar, was haar antwoord simpel: alles van Virginia Woolf!

Tijdens dit publieksprogramma ging schrijver Maartje Wortel met het publiek in gesprek over de relaties tussen de beeldende praktijk van Dujourie en de literaire praktijken van Woolf en Lispector. Deze drie vrouwen, gescheiden door zowel tijd als ruimte, delen een verlangen om buiten de gebaande paden van genres te treden, of het nu fictie, essayistiek, schilder- of beeldhouwkunst is. In het spanningsveld tussen deze verschillende domeinen voeren zij ieder een eigen zoektocht uit naar de grenzen van het verhalende in taal en beeld.