Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. U kunt hier meer over lezen in onze Cookieverklaring. U kunt uw cookievoorkeuren aangeven via de knop "Instellingen aanpassen".

Sea Spray: Fermentatie workshop

Matthew Lutz-Kinoy

Workshop

11 november 2018
6 – 8 pm
Vleeshal (Kaart)

  • Sea Spray: Fermentatie workshop | Matthew Lutz-Kinoy

In zijn nieuwe werken, die Lutz-Kinoy speciaal maakte voor de tentoonstelling Sea Spray, onderzoekt de kunstenaar onder andere de viering van lokale voedseltradities, ambacht en samenwerking. Zo is de kunstenaar al langer gefascineerd door Sandor Ellix Katz’ boek The Art of Fermentation. In het voorwoord spreekt Michael Pollan over de betekenis van fermentatie en stelt dat "een alledaagse, praktische handeling als het maken van je eigen zuurkool niets minder is dan een manier om je in te zetten voor de wereld. Of liever gezegd, om je uiteen te zetten met verschillende werelden, waarbij de een in de ander besloten ligt: de onzichtbare wereld van schimmels en bacteriën; de gemeenschap waarin je leeft; en het industriële voedselsysteem dat de gezondheid van ons lichaam en van de aarde ondermijnt".

Voor dit evenement trok Lutz-Kinoy een parallel tussen een tentoonstellingsruimte, waar uitwisseling van ideeën, verhalen en culturen plaatsvindt en het proces van fermenteren, zoals Katz dat in zijn boek beschrijft; kortom de tentoonstellingsruimte als weckpot. Met deze workshop onderzocht Lutz-Kinoy hoe Vleeshal kan dienen als plaats waar kennis over en de techniek van het fermenteren kan worden uitgewisseld met het lokale publiek. In samenwerking met Sanne Zwart van Keukenboeren gingen de deelnemers tijdens de workshop aan de slag met het fermenteren van kimchi. De kunstenaar was zelf ook aanwezig zijn bij het programma.