Vleeshal Kunstprijs: Femke Gerestein, Moving Through Thin Places
Solotentoonstelling
27 januari – 21 april 2024
Vleeshal (Kaart)
Curator: Martha Jager
In januari 2023 werd Femke Gerestein (1982 Middelburg, NL) door gastcurator Martha Jager geselecteerd als winnaar van de Vleeshal Kunstprijs. Sindsdien heeft Gerestein nieuw werk ontwikkeld dat van 27.01.2024 tot 21.04.2024 in de Vleeshal te zien was.
Vleeshal reikt eens in de vijf jaar de Vleeshal Kunstprijs uit aan een veelbelovende kunstenaar uit Middelburg. Deze kunstenaar wint niet alleen een solotentoonstelling in de Vleeshal, maar ook een nauwe samenwerking met een talentvolle, externe curator. Dit keer werd curator en kunstenaar Martha Jager uitgenodigd deze rol op zich te nemen. In januari 2023 wees zij Femke Gerestein aan als winnaar van de Vleeshal Kunstprijs. Bij haar eerste kennismaking met het werk van Gerestein moest Jager denken aan Sylvia Plaths gedicht I Am Vertical uit 1961. De titel loopt door in de eerste zin: "But I would rather be horizontal.” In het gedicht vergelijkt Plath haar uitgesproken verticale houding met die van niet-menselijke organismen, zoals tuinbedden, die ze bewondert. In dit gedicht trekt Plath haar rol in de wereld in twijfel en drukt een sterk verlangen uit om het horizontale te ervaren.
Het werk van Femke Gerestein is een poëtisch onderzoek naar het lichaam in zijn tijd en plaats, en naar het lichaam versus tijd en plaats, waarin de sensitiviteit en horizontale neigingen van Plath doorklinken. De gedetailleerde, bijna forensische, grootschalige tekeningen worden voorafgegaan door performatieve handelingen waarbij Gerestein valt, springt en rolt in of door het landschap, of direct op papier. Haar werk kan als een uitgebreid archief gezien worden, bestaande uit documentatie van een existentiële reis naar het zelf.
Curator Martha Jager nam dit archief vol documentatie van de performatieve handelingen als uitgangspunt voor Geresteins solotentoonstelling in de Vleeshal met als titel: Moving Through Thin Places. In deze tentoonstelling kwamen nieuwe en bestaande werken op papier samen, waarin altijd ook een verwijzing naar het lichaam van Gerestein te vinden is. Als lokale kunstenaar uit Middelburg die goed bekend is met de atypische tentoonstellingsruimte op de Markt, heeft Gerestein de Vleeshal Kunstprijs aangegrepen als een kans om te experimenteren met de schaal, het materiaal en de installatie van haar werk. Dit resulteerde niet alleen in de grootste werken op papier van de kunstenaar tot nu toe, maar ook in het gebruik van gekleurde potloden in tegenstelling tot haar vertrouwde grafiet. De werken waren vrij in de ruimte geplaatst, waar ze hingen tussen het plafond en de vloer. Er ontstond een verbinding tussen het naar binnen vallende licht en de werken, die hierdoor lichter leken dan eerdere werken. Door bestaand en nieuw werk naast elkaar te plaatsen werd er een dialoog gestart over de condities en constructies van identiteitsvorming en werd er aandacht gegeven aan het verlangen om deze te vervormen of eraan te ontsnappen.
De tentoonstelling bevatte zevenentwintig werken die in drie series werden getoond. De installatie werd ontwikkeld in samenwerking met architect Stefan Voets en nodigde de kijker uit om tussen de werken te wandelen en heen en weer te bewegen om de details waaruit elk werk bestaat in zich op te nemen. Waarschijnlijk zullen de afdrukken van het gasmasker dat Gerestein moest dragen om de grafietwerken te maken waaruit Body Prints ‘22-’23 bestaat je pas na enige tijd opvallen, waardoor je je realiseerde hoeveel tijd en potloden er nodig waren om de twee grootschalige werken Covered (vertebrea) en Covered (in between shoulder blades) te produceren en hoe de installatie van Covered (my skin) een maatstaf voor de tentoonstelling vormde door Geresteins lengte na te bootsen.
Pieter Slagboom won de Vleeshal Kunstprijs in 2018, met Julia Geerlings als externe curator. De Vleeshal Kunstprijs 2013 ging naar Liesbeth Labeur, met Laurie Cluitmans als gastcurator.
Publieksprogramma Moving Through Thin Places
Hekla Magnúsdóttir
Concert
16 maart 2024
15:00 – 15:30
Vleeshal (Kaart)
Curator: Martha Jager
Voor het publieksprogramma van de tentoonstelling Vleeshal Kunstprijs: Femke Gerestein, Moving Through Thin Places heeft curator Martha Jager de IJslandse thereminist, componist en vocalist Hekla Magnúsdóttir uitgenodigd voor een concert in de Vleeshal.
Magnúsdóttir bespeelt de theremin, een frictieloos instrument dat frequenties vertaalt in toonhoogtes en geluidssterkten door de beweging van handen tussen twee antennes. Het resulterende geluid is uniek, gelaagd en varieert van griezelig hoge spectrale huiltonen tot diep bonzend resonerend basgeluid. Het etherische en ongrijpbare karakter van Magnúsdóttirs composities, die letterlijk in thin air worden gespeeld, sloot aan bij de thema's die naar voren komen in de tentoonstelling Moving Through Thin Places. Het concert in de Vleeshal bestond uit materiaal van Magnúsdóttir's laatste album, gecombineerd met nieuw en onuitgebracht werk.
Magnúsdóttir's debuutalbum Á, uitgebracht door Phantom Limb, werd geschreven en opgenomen in haar thuisstudio in Berlijn, op een moment dat ze ook voor haar pasgeboren zoon zorgde. Terug in IJsland vervolgde ze haar muziekcarrière met de mystieke EP Sprungur, een horrorplaat met gletsjers als thema, die verder werd ontwikkeld in het album Xiuxiuejar, dat in 2022 werd uitgebracht. Magnúsdóttir is een van de meest actieve vertegenwoordigers van de IJslandse muziekscene en ontvangt regelmatig lofbetuigingen voor haar werk in films en treedt lokaal en wereldwijd op, zowel solo als als onderdeel van grote muziekensembles.
Speciaal ontwikkeld voor deze tentoonstelling
Personen
Serie
Een keer in de vijf jaar reikt Vleeshal de Vleeshal Kunstprijs uit aan een veelbelovend kunstenaar uit Middelburg. Deze kunstenaar wint niet alleen een solotentoonstelling in de Vleeshal, maar ook een nauwe samenwerking met een talentvolle, externe curator die door de Vleeshal wordt uitgenodigd. De prijs stelt zich ten doel kunstenaars uit Middelburg te ondersteunen in hun artistieke ontwikkeling.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.