Deze website maakt gebruik van Google analytics (GA4) en gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Lees voor meer informatie onze Privacyverklaring.

Two works in Middelburg

Hermann Pitz

Solotentoonstelling

4 maart – 26 april 1988
Vleeshal (Kaart)

Curator: Anton van Gemert

Op het schilderij van Bernhard Winter uit 1934 is Fritz Byl afgebeeld in de edelsmidse. Het schilderij hangt sinds 1975 bij mijn ouders thuis in Berlijn. Ik zie het als ik er op bezoek ben b.v. om koffie te drinken. Fritz Byl was mijn grootvader. Hij was goudsmid en de werkplaats van zijn familie bevond zich in de Molenstraat in het plaatsje Leer. Achter een plank met gereedschap bevond zich een geheime bergplaats. Daarin lagen de edelstenen en het onbewerkt goud en zilver. De voltooide werkstukken werden ter verkoop overgebracht naar de winkel 400 meter verderop eveneens aan de Molenstraat. De zusters van mijn opa zorgden voor de verkoop en zijn broer werkte eveneens als goudsmid in het atelier. Van hen heb ik alleen tante Nanny gekend.

Het werk in Middelburg is gemaakt als een herinnering aan die grootvader, maar ook omdat Middelburg me doet denken aan Leer in Oost-Friesland.