The Ilemauzer

Folkert de Jong

Solotentoonstelling

26 maart – 14 mei 2000
Vleeshal Zusterstraat (Kaart)

Curator: Rutger Wolfson

Speciaal voor Vleeshal Zusterstraat bouwde Folkert de Jong het domein van The Ilemauzer: de duistere, krankzinnige wereld van een man wiens naam afkomstig is uit een zeventiende eeuws geschrift over heksenjacht.

Folkert de Jong is gefascineerd door mensen die in de greep zijn van obsessies. Zijn werk bevat elementen uit de obsessieve wereld van heksenjagers, godsdienst-waanzinnigen, politieke fanatici, militaristen en seriemoordenaars. De Jong onderzoekt hoe zij hun wereld vormgeven door middel van tekens, taal, symbolen en rituelen. Daarbij leeft hij zich zo diep in zijn deels bestaande, deels fictieve personages in, dat hij als het ware onderdeel wordt van de bizarre wereld die hij om zich heen creëert.

In Vleeshal Zusterstraat bouwde De Jong de ruimte na waarin hij aan The Ilemauzer had gewerkt. Deze nagebouwde ruimte diende als ingang naar het domein van de fictieve, waanzinnige personage The Ilemauzer: een tocht die doet denken aan de reis die Joseph Conrad beschrijft in Heart of Darkness of de jacht van FBI-agente Clarice Starling naar seriemoordenaar Buffalo Bill in The Silence of the Lambs.