Pesc-Pesc-Pesci!

Natasja Boezem

Audio, Installatie
1998/2015

Luidsprekers

Sinds haar geboorte verblijft Natasja Boezem regelmatig in een Italiaans bergdorp. Één keer per week doet in de vroege ochtend de visboer het dorp aan. Hij vervoert zijn vissen in een zogeheten Ape, een driewielig wagentje met laadbak, aangedreven door een tweetaktmotor. Bovenop zijn vrachtwagentje heeft hij een luidspreker bevestigd. Al van verre lokt zijn stem de vrouwen naar het plein. Hij prijst de vissen aan die hij deze week in de aanbieding heeft en vertelt hoe je ze kunt bereiden.

Zijn stemgeluid weerspiegelt het landschap. Van ver klinkt hij nog zacht, om langzaam aan te zwellen naarmate het wagentje het dorpsplein nadert. Het geluid resoneert tegen de grillig wisselende omgeving. Doordat de weg spiraalsgewijs bergop naar het dorp voert, valt het geluid soms weg, om na een scherpe bocht ineens weer luid en dichtbij te klinken. Zo weten de bewoners precies waar de viskar zich bevindt. De akoestiek als een geografie van het Italiaanse berglandschap.

Het project was geïnstalleerd op het Abdijplein, waar het geluid en de bijzondere architectuur van het plein een relatie aangingen. De luidsprekers hingen aan diverse gevels rond het plein. In onze verbeelding reed de visboer rond op het Abdijplein, het historische hart van Zeeland.