L’ennemi déclaré

Dove Allouche

Solotentoonstelling

5 juli – 20 september 2009
Vleeshal Zusterstraat (Kaart)

Curator: Lorenzo Benedetti

Op het titelblad van het boek L’ennemi déclaré van Jean Genet zijn sporen zichtbaar van grafiet. Dove Allouche gebruikte dit oppervlak tijdens zijn tekenwerk om de punt van zijn penseel scherp te maken.

Het boek bevat Genets verslag van de bloedbaden in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila in Beiroet. Zoals de schrijver de herinnering aan deze gebeurtenissen levend wilde houden, reconstrueerde gedurende vijf jaar Dove Allouche al tekenend het verblindende beeld van het verbrande bos.

Onder de titel Mélanophila_II maakte Dove Allouche 140 grafiet tekeningen (10 × 15 cm), gebaseerd op 140 foto’s die hij in 2003 nam van een afgebrand bos in Portugal. De titel verwijst naar de melanophila-kever die vuur opzoekt en zich voortplant op verbrand hout en ook naar de kracht van transcendentie. 140 keer hetzelfde verbrande bos, maar steeds vanuit een iets ander perspectief en op een verschillend moment getekend. In 2008 voltooide Allouche de tekeningen.

Dove Allouche (1972) studeerde aan het Ecole Nationale d’art of Cergy en het Drac ile-de-France. Hij exposeerde in Parijs, Centre d’art contemporain d’Ivry – Le Crédac, en werkte in Noorwegen en Venezuela. Hij woont en werkt in Parijs.