Baby Dee's Big Swansong

Baby Dee

Concert

Vrijdag 14 december 2018
6 – 8 pm
Vleeshal (Kaart)

Baby Dee, the gender dysphoric medievalist carny from Cleveland Ohio, is retiring. Come hear her sing about predestination, elevator guys, and disgruntled reindeer

De in Zeeland woonachtige Amerikaanse muzikant, singer-songwriter en performancekunstenaar Baby Dee kondigde aan per januari 2019 te zullen stoppen met optreden. Vleeshal was vereerd om op 14 december haar allerlaatste concert te mogen hosten.

Baby Dee begon haar carrière als straatartiest in de jaren zeventig in New York. In de jaren negentig raakte zij bevriend met Antony Hegarty, oprichter van Antony and the Johnsons en droeg zij als harpiste bij aan het debuutalbum van deze band. Eind jaren negentig werd ze ontdekt door de Britse artiest David Tibet, die haar aanraadt haar liedjes op te nemen. In 2001 bracht Baby Dee haar eerste soloalbum Little Window uit, dat gelijk een zeer uniek geluid laat horen. Vanaf dat moment trad zij wereldwijd op en brengt ze meerdere albums uit. ‘Haar liedjes zijn een mix van eeuwenoude hymnen, murder ballads, bombastische uitspattingen, maar ook kleine liedjes. Soms ruw en hard, maar veelal vol met soul’, zegt 3voor12 over haar muziek.

Haar liefde voor de natuur, die zij tevens uitdraagt als bomendokter, is een belangrijk thema in haar teksten. Enkele jaren geleden verhuisde Baby Dee voor de liefde naar Zeeland. Het Zeeuwse landschap inspireerde haar tot het schrijven van nieuwe liedjes, waaronder een ode aan Kamperland. De laatste jaren trad zij ook regelmatig samen op met de Zeeuwse troubadour Broeder Dieleman, die haar ook tijdens dit concert zal begeleiden op de banjo.

Baby Dee trad eerder op in de Vleeshal tijdens de N8VDN8 in 2014 en keerde terug om met een intiem concert afscheid te nemen van haar publiek.

Personen