De moeders van Klarenbeek

Birthe Leemeijer

Evenement

Zondag 14 mei 2023
11 am – 12:30 pm
Vleeshal (Kaart)

Gratis toegang

Op zondag 14 mei organiseert Vleeshal een speciaal publieksprogramma voor Moederdag, waarin hedendaagse kunst en moederschap centraal staan.

Het doorlopende project De moeders van Klarenbeek van Birthe Leemeijer wordt op die dag opnieuw onder de aandacht gebracht. In 2010 ontwikkelde Leemeijer dit project speciaal voor de reeks Kunst in de wijken, waarbij Middelburgers een kunstwerk voor hun wijk konden kiezen. In Klarenbeek kozen de bewoners voor het ontwerp van Leemeijer: vrouwen die vanaf 2008 moeder waren geworden konden een fruitboom in de tuin krijgen om de geboorte van hun kindje te markeren. Elke deelnemer kreeg een tegel naast de voordeur die getuigt van haar bijdrage aan deze groeiende fruittuin. En de tuin kan nog steeds verder groeien! Vleeshal roept moeders op om mee te doen en stelt opnieuw fruitbomen ter beschikking.

Onder het genot van een hapje en een drankje onthullen we een aantal portretten van deelnemers aan De moeders van Klarenbeek, met hun kinderen die inmiddels tieners zijn. Fotograaf Gunnar Meier bracht hen in beeld. Leemeijer zal meer vertellen over het project en haar praktijk, en met directeur Roos Gortzak in gesprek gaan over moederschap in de kunst.

Vleeshal is op Moederdag gratis iedereen is van harte welkom. De inloop is vanaf 13.00 uur. Om 13.15 uur start het gesprek tussen Roos Gortzak en Birthe Leemeijer en worden de portretten gepresenteerd. Aansluitend is er een rondleiding door de solotentoonstelling Slo Mo Mother van Emma Jääskeläinen, die thematisch mooi aansluit op deze aan moeders gewijde dag.

Woon je in Klarenbeek en ben je net moeder geworden of in verwachting?

Dan ben je van harte uitgenodigd om mee te doen aan het kunstproject De moeders van Klarenbeek van Birthe Leemeijer. Sinds 2010 kunnen moeders uit Klarenbeek een fruitboom krijgen bij de komst van een nieuw kindje en die planten in hun tuin. Zo groeit Klarenbeek uit tot een bloeiende fruittuin.

Wil je hieraan meedoen? En een fruitboom planten die meegroeit met je kind? Stuur dan een mail naar office@vleeshal.nl

Serie

Vleeshal is een internationaal georiënteerd centrum voor hedendaagse kunst, geworteld in Zeeland. In de serie Zeeland Focus vieren we met verschillende projecten en evenementen de lokale hedendaagse kunst en cultuur van Zeeland.