Hop to Hope

Mounira Al Solh

Video/Film, Installatie
2022

54 en 52 minuten

Hop to Hope is een prachtig portret van het instituut dat Mounira Al Solhs grootmoeder in Beiroet oprichtte voor mensen met speciale behoeften. Een videotweeluik dat de mensen die er wonen en werken op een waardige en ontroerende manier in beeld brengt.

Gefilmd in augustus 2021, tijdens een piekmoment van tekorten aan gas, brandstof, tarwe, water en elektriciteit in Libanon, en tijdens een escalerende economische crisis en politieke instabiliteit, neemt de film je mee in het dagelijks leven en de activiteiten van een instituut dat zorgt voor mensen met speciale behoeften.

Het instituut, gelegen op een berg in Libanon, werd in 1959 opgericht door de grootmoeder van de kunstenaar, om een ruimte te creëren voor haar zoon die geboren werd met speciale behoeften, om hem te includeren in de maatschappij.

Het instituut is nog steeds actief, ondanks alle moeilijke levensomstandigheden in Libanon. In 2021 werden minstens 80 van dergelijke instituten gedwongen hun deuren te sluiten vanwege de moeilijke economische situatie.

Serie

In 2015 is Vleeshal gestart met haar Nomadisch Programma, als een verlenging van het bestaande tentoonstellingsprogramma in Middelburg. Voor het nomadisch programma gaat Vleeshal op reis en organiseert programma's in samenwerking met culturele partners in binnen- en buitenland, zoals Amsterdam Art Weekend, Art Rotterdam, Spring Performance Festival, Poppositions, Brussel en WIELS Art Book Fair, Brussel.

Dit werk is mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van het Ministerie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Gemeente Middelburg.