Educational workshop Liegen en twijfelen

Workshop

13 September – 13 December 2015
Vleeshal (Map)

Free Entrance

For children from grade 4 – 8 (primary school)

This text is only available in Dutch

Op 13 september werd de tentoonstelling En Rachâchant van Ola Vasiljeva (1981, Letland) in de Vleeshal Markt geopend. Deze titel klinkt Frans, maar als je een Fransman zou vragen wat het betekent dan zal hij zeggen dat het een onzinwoord is. De kunstenaar Ola Vasiljeva heeft haar tentoonstelling vernoemd naar een korte film. In En Rachâchant speelt Ernesto de hoofdrol. Ernesto is een jongetje dat niet naar school wilt omdat hij daar dingen moet leren die hij niet weet. Als de meester hem vraagt hoe hij dan wel dingen leert, antwoordt Ernesto: “En Rachâchant!” Rachachant is waarschijnlijk een combinatie van de woorden chanter (zingen) en rechercher (zoeken). De film is gebaseerd op het kinderboek Ah! Ernesto van Marguerite Duras.

De workshop Liegen en Twijfelen vond plaats in Vleeshal Markt. Het startte met het bekijken van de tentoonstelling. In de groep probeerden we al liegend zelf verhalen te verzinnen over onderwerpen die op school aan bod komen. Daarna werden de leerlingen uitgenodigd om in kleine groepjes rebussen te maken en zo het systeem van taal te onderzoeken.

Series

Education is of great importance to Vleeshal. Its educational program accompanying the exhibitions is twofold. Firstly, for each child who visits the exhibition there is an educational assignment available at the counter. This assignment is based on the child's perception of the world. Secondly, Vleeshal organizes educational workshops for both primary school and secondary education. This workshop consists of a receptive part in which the schoolchildren or students view and discuss the exhibition, and a reflective part with a processing assignment.